Širom sveta sve više ljudi se odlučuje za lasersko uklanjanje dlačica , kako bi sprečili neželjene posledice koje prouzrokuju brijanje i depilacija.

Diodni laser predstavlja zlatni standard u trajnom uklanjanju dlaka. Primenom ovog lasera postižu se odlični rezultati, bez oštećenja okolnog tkiva. Poseduje najbolje performanse u trajnom uklanjanju malja zahvaljujući svojoj talasnoj dužini ( 808 nm) koja omogućava dublju penetraciju i najveći koeficijent apsorpcije melanina. Pogodan je za sve tipove kože, kao i sve vrste dlaka. Ovaj tip lasera ima mogućnost odvođenja toplote i hlađenja tretiranog područja, zbog čega je tretman bezbedan, bezbolan i vrlo komforan.

Princip rada

Laserski snop je u direktnom kontaktu sa kožom , nakon čega ga apsorbuje melanin, pigment folikula dlake. U koži se svetlosna energija pretvara u toplotu koja trajno uništava folikul dlake. Najbolji cilj za laserski snop predstavljaju folikuli dlake koji su u aktivnoj fazi rasta (anagena faza), jer su tada najbogatiji pigmentom. S obzirom da nisu sve dlake na telu istovremeno u fazi rasta, već i u fazi regresije (katagena faza) i fazi ispadanja (telogena faza), tretmane je neophodno ponavljati.

Priprema

Neophodno je znati da se četiri nedelje pre tretmana dlake ne smeju izbeljivati, depilirati voskom , čupati pincetom, da se ne bi oštetio koren dlake. Dlačice se do epilacije mogu uklanjati površinski, brijačem ili depil kremom. Pre i posle tretmana treba izbegavati sunčanje i solarijume, kao i primenu lekova i kozmetičkih preparata koji su fotosenzitivni.
Tokom tretmana može se osetiti blago peckanje u zavisnosti od tretirane regije i individualnog praga osetljivosti pacijenta.

Rezultati

Efekti koji se postižu laserskom epilacijom su daleko bolji od svih postojećih metoda epilacije, veoma su dugotrajni, sa stalnim , značajnim smanjenjem broja dlaka. Metoda je bezbedna, laserski snop prodire u kožu svega nekoliko milimetara, tako da ne postoji bojazan od bilo kakvog oštećenja dubljih struktura. Tretman je neophodno ponoviti 3-5 puta, zavisno od vrste i debljine dlake. Posebno je indikovan kod osoba sa čestim upalnim procesima folikula dlake, izazvanih iritacijom brijanjem ili depilacijom, kod kojih predstavlja najbolje i jedino rešenje.