ABDOMINOPLASTIKA

Abdominoplastika je hirurški zahvat odstranjenja viška opuštene kože sa potkožnim masnim tkivom u predelu srednjeg i donjeg dela trbuha, uz učvršćivanje olabavljenih mišića prednjeg trbušnog zida. Primenjuju se različite tehnike, u zavisnosti od stepena opuštenosti kože i mišića prednjeg trbušnog zida.

 


Kod manjeg stepena opuštenosti i relativno očuvane čvrstine mišića prednjeg zida moguće je uraditi samo liposukciju potkožnog masnog tkiva i dobiti sasvim dobar rezultat ili pak načiniti redukciju opuštene kože i masnog tkiva u vidu elipse iznad mons pubisa – stidne regije.

Kada je prisutna veća opuštenost kože u vidu kecelje, odstranjuje se višak kože i potkožnog masnog tkiva, odprepariše se koža iznad pupka sve do rebarnih lukova, uz povlačenje na dole i formiranje nove pozicije za pupak (transpozicija) i učvrćenje muskulature prednjeg trbušnog zida.
Ove hirurške procedure imaju za cilj bolje modeliranje trbuha i nisu metode mršavljenja.Gojaznim osobama prethodi higijensko dijetetski režim, nakon čega dolazi do gubitka kilograma.

Kada zbog gubitka u težini dođe do opuštanja kože, što je najizraženije u predelu trbuha, abdominoplastika je metoda izbora u rešavanju navedenog problema.