RINOPLASTIKA

U današnje vreme promena izgleda lica nije nedostižna stvar. Sve više ljudi se odlučuje na ovaj korak, kako bi korigovali izvesne nedostatke i postigli harmoniju na svom licu. S obzirom na centralnu poziciju, nos ima najveći uticaj na izgled lica.
Rinoplastikom se može korigovati veličina i oblik nosa ( kukasti nos , grba na nosu, preširok nos, spusten vrh nosa), ali se znatno može popraviti i funkcija disanja , ukoliko se istovremeno sa nosnom piramidom koriguje i nosna pregrada.
U definisanju pravog izgleda nosa uzimaju se u obzir želje i zahtevi pacijenta, ali je izuzetno važno konsultovati se sa hirurgom, definisati ciljeve i postaviti realne zahteve.
Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i može se raditi kod zdravih osoba starijih od 18 godina. Trajanje zahvata je oko 2 sata, postavlja se unutrašnja i spoljašnja imobilizacija, koje se nakon trećeg , odnosno sedmog dana uklanjaju.
U tretiranom području moguća je pojava otoka i podliva koji se povlače nakon par dana. Neophodno je da se pacijenti narednih nedelja čuvaju kontakta i povreda.
Za one koji se plaše operacije nosa i opšte anestezije , predlažemo nehirurško oblikovanje nosa.
Primenom hijaluronskih filera veće gustine, na tačno određenim delovima nosa , moguće je ispraviti određene nepravilnosti. Filerima možemo podići vrh nosa, nakon čega nos izgleda tanji i skladniji. Takođe, možemo popuniti i grbu na nosu, čime linija nosa izgleda finija i pravilnija, pa ulegnuće postaje neprimetno.

 

Nehirurška rinoplastika posebno je zahvalna za one pacijente koji su nakon operativne rinoplastike nezadovoljni izgledom svoga nosa. Treba napomenuti da svaka dodatna operacija nosa nosi veći rizik od prethodne, te je ovaj način korekcije neravnina na nosu veoma prihvatljiv.