Uvećanje dojki je procedura kojom se povećava volumen i poboljšava oblik dojke korišćenjem silikonskih implantata. Jedna je od najčešćih i najpopularnijih estetskih procedura. Kod osoba koje imajunerazvijene dojke, nedovoljno razvijeno žlezdano i masno tkivo, kao i kod ženakoje su dojile, dojkeizgube svoju voluminoznost i prirodno se opuste. Svaka žena koja je nezadovoljna veličinom i oblikom svojih dojki je potencijalni kandidat za ovu hiruršku intervenciju.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i postoj više pristupa plasiranju slikonskih implanta.

Najčešći pristup je u predelu submammmarne brazde, odnosno ispod dojke, a može i u predelu pazušne jame ili periareolarno, odnosno oko areole, pri čemu je cilj da ožiljak bude bude što manje vidljiv. Silikonski implant se plasira iznad ili ispod velikog grudnog mišića.

Pre nego što se odlučite za hiruršku intervenciju morate biti informisani o mogućim rizicima i komplikacijama operativne procedure. Komplikacije su izuzetno retke, a odnose se na krvarenje,infekciju, hipertrofični ožiljak u predelu reza, posledičnu kontrakturuzbog ožiljka okoimplantata, kao i mogućnost rupture implantata.
Oporavak traje nekoliko dana, a za dve nedelje je moguć povratak uobičajenim aktivnostima, sa većom psihološkom energijom, samopouzdanjemi osećajem ličnog zadovoljstva.