Higromi su jasno ograničeni, cistični tumori mekog tkiva ispunjeni želatinoznim sadržajem.

Higromi su u bliskom kontaktu sa zglobnom kapsulom, tetivom ili tetivnim omotačem. Manifestuju se kao oštro ograničene okrugle izrasline koja uzdižu površinu kože, retko prelaze veličinu od 2 cm. To dobroćudnim (benignim) tumorima, kod kojih ne postoji mogućnost maligne alteracije, odnosno ne mogu se pretvoriti u zloćudne (maligne) tumore.

Uzrok nastanka tumora je nepoznat. Mogu nastati usled ponovljenih mikrotrauma, odnosno učestale iritacije zgloba, tetiva i tetivnih ovojnica.

Najčešće se javljaju u području šake i ručnog zgloba, ređe u području stopala, a na ostalim lokacijama su veoma retki. Češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca (3:1). Obično su asimptomatski, ali nekada zbog svoje veličine mogu imati kompresivni efekat.

Nehirurško lečenje podrazumeva punkciju sadržaja, primenu elastičnog, kompresivnog zavoja i intralezionu aplikaciju kortikosteroida.
Hirurško lečenje vrši se u regionalnoj anesteziji, u bledoj stazi, pri čemu se komunikacija ciste sa zglobom ostavlja otvorenom.

Nakon operacije potrebna je imobilizacija ruke 5-7 dana, konci se skidaju nakon dve nedelje posle čega se i pacijent vraća normalnim aktivnostima.